De geschiedenis van de “Camello”

Lanzarote-kamelen

De geschiedenis van de camello (dromedaris) op de Canarische eilanden begint met de kolonisatie, 

Iedereen die ooit op de Canarische eilanden is geweest, heeft ze wel gezien. The Camello’s. In de Nederlandse mond de kamelen.
Heeft iemand zich ooit afgevraagd waarom die op de eilanden aanwezig zijn? Kamelen leven toch in de woestijn? Voor de toeristen is dit een leuke attractie om een klein rondje te maken op deze beesten. Ze liggen vaak achter elkaar in een rijtje aan een ketting om de dagelijkse rondjes te lopen met al de toeristen.

Het dier arriveerde in 1405 vanuit het Afrika tegelijkertijd met de slaven uit Noord Afrika.. Het harde werk op het land bracht de heren van de Canarische eilanden op zoek naar alternatieven, de dromedarissen uit Tindouf, Algerije, waarvan gezegd wordt dat ze – onderworpen waren aan de buitenkant van het schip te  reizen – niet  verdronken vanwege hun drijfvermogen en omdat ze hun neusgaten  konden sluiten.

De goede aanpassing van de camellos (dromedarissen) aan de eilanden waren het grootst in de zuidelijke eilanden zoals Gran Canaria en Tenerife, evenals op Fuerteventura en Lanzarote

In de 17de  Eeuw werd alleen al op het eiland Fuerteventura, het aantal van 2.060 dieren geregistreerd, en het aantal in de jaren ’40 en’50 van de vorige eeuw ingeschreven camellos(dromedarissen)  bedroeg 3.000 exemplaren, die niet alleen werden gebruikt in het veld, maar ook voor het verkeer van mensen en goederen, en zelfs de meest bescheiden gezinnen consumeerden kamelenvlees omdat het voordeliger was. Met de geleidelijke stopzetting van de landbouwactiviteit bleef de Canarische camello (dromedaris) bijna uitsluitend voor toeristische activiteit. 

camello_camina_2-1.jpgMomenteel, volgens Elena Díaz Medina, arts in Producción Animal  (Dierlijke Productie), zijn er op de eilanden in totaal 1.030 exemplaren van de Canarische camello (dromedaris) geregistreerd, die uitgeroepen zijn tot de met uitsterven bedreigde soort.

Het dier ervaart een nieuwe impuls, daar  Canarische camello-deskundigen deze dromedarissen exporteren naar landen zoals Nederland, Frankrijk, Duitsland; en zelfs naar de Verenigde Staten, met als doel dromedaris-boerderijen te creëren voor de verkoop van hun melk. In 2016 zijn 200 exemplaren van de Canarische camello (dromedris)  geëxporteerd naar verschillende Europese landen, wat een heropleving van de belangstelling betekent voor dit prachtige dier dat wederom rijkdom genereert voor de veetelers van de eilanden.

Tijdens onze wandeltochten op Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria gaan we ze zeker tegenkomen.
Voor meer informatie over de wandeltochten ga je naar: https://wandeltochten-canarische-eilanden.nl

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Geef een reactie

Over mij

Hi, ik ben Jeanne. Ik ben een actief persoon, altijd vol ideeën en sportief in hardlopen, fietsen, wandelen en hiken! Mijn hart ligt op de Canarische Eilanden.

Ik hoop van harte dat ik mensen kan laten genieten. Kijk gerust rond op de site, en lees de blogs van de verschillende avonturen op de Canarische Eilanden.

Translate »

Kom bij deze gezellige Club!

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten, en leuke verhalen.