Fuerteventura

"Als je jezelf vrijheid en liefde gunt, kun je dat ook beter delen met de mensen om je heen."

Fuerteventura Camino Naturales GR131

12-daagse wandelvakantie – €795,00
Vertrekdatums
 • 15 maart 2021
 • Najaar 2021
 • Eigen groep op aanvraag

Met een selecte groep van maximaal 10 personen wandelen we in een periode van 12 dagen van noord naar zuid.
Van het rijk van Guise naar het rijk van Ayose (daarover later meer, want deze heerschappen gaan we nog ontmoeten tijdens onze wandeling.)
De wandeltocht van ongeveer 160 kilometer lang is niet extreem moeilijk maar vergt wel enige conditie.
Fuerteventura is zoals alle Canarische Eilanden van vulkanische oorsprong, toch zijn hier beduidend minder vulkanen te vinden dan op bijvoorbeeld Lanzarote.
De accommodaties op Fuerteventura zijn zorgvuldig uitgekozen en sfeervol. Zo overnachten we bijvoorbeeld in een finca van meer dan 100 jaar oud, ver weg van het massatoerisme.
De prijs van de 12-daagse reis is gebaseerd op verblijf in een tweepersoons kamer met meestal een eigen badkamer. Voor mensen die graag een eigen kamer willen hebben, kan dit tegen een toeslag worden geregeld.

Als je niet graag met een groep meegaat, dan is er uiteraard de mogelijkheid om op eigen gelegenheid te lopen. Deze is terug te vinden bij de individuele reizen.

Fuerteventura is het tweede eiland van de route en tevens het langste eiland. Inclusief de wandeling op het naastgelegen eiland Los Lobos, is deze maar liefst 160 kilometer lang.
Fuerteventura is een eiland met contrasten. Een eiland met ruwe rotskusten aan de westzijde en langgerekte zandstranden aan de oostzijde. Een eiland met levendige toeristenoorden, maar ook met slaperige pittoreske dorpjes.
Een eiland met verlaten valleien en imposante bergen, het allerhoogste punt is Pico de la Zarza in het zuiden, 807 meter hoog.
Een eiland van schoonheid en ongekende vergezichten, voor wie het wil zien… Een eiland van stilte voor wie ze opzoekt en wil horen…
In schril contrast met het naastgelegen eiland Lanzarote, wordt hier niet alles op het toeristische presenteerblaadje aangeboden.
Je mag zelf op zoek naar dat wat de moeite waard is om te zien; dat is wat we doen op onze wandeling! Je doet zelf unieke indrukken en ervaringen op om nooit te vergeten; dat is wat we beloven op onze wandeling!

 

Het programma

1 | Aankomst in Corralejo

Vliegen kan (afhankelijk van de vluchtprijs) op Fuerteventura en op Lanzarote. Vlieg je op Lanzarote dan reis je vanaf het vliegveld met de bus naar Playa Blanca in het uiterste zuiden. Vanaf hier neem je de veerboot naar Corralejo op het noordpuntje van Fuerteventura. Je wordt opgewacht bij de haven om naar de accommodatie te worden vervoerd. Vlieg je rechtstreeks op Fuerteventura dan staan we klaar op het vliegveld om je naar de accommodatie in Corralejo te brengen. Een leuk hotel waar we twee dagen zullen verblijven.

Onder het genot van een drankje maken we kennis met de groep. Je krijgt hier je shirt en je wandelsjaal. Geniet s’ avonds van de gezellige sfeer van Corralejo, met volop restaurantjes en gezellige winkeltjes. Het wordt aanbevolen om hier alvast wat eten en drinken in te slaan voor de dag van morgen.
Vanaf de boulevard of een van de vele terrasjes, heb je een prachtig uitzicht op het naastgelegen eiland Los Lobos, alwaar morgen de eerste etappe van onze wandeling zal starten.

2 | Vertrek naar Los Lobos - 8km

Na een nachtje rust en het ontbijt gaan we op weg. We vertrekken per boot voor de eerste etappe van de wandeling naar het eiland Los Lobos.
Het 6 vierkante kilometer grote “wolveneiland” dankt zijn naam aan de vele monniksrobben (in de volksmond zeewolven genoemd) die hier in het verleden in groten getale te vinden waren. Eind 19e eeuw werd het laatste dier gedood. Momenteel is het gehele eiland een beschermd natuurpark en worden bezoekers nog slechts beperkt toegelaten.

We komen met een bootje aan in een prachtig mooie baai bij de “Casas del Puertito”. Niet meer dan een gehucht met enkele stenen huizen en een bescheiden restaurantje. Wie hier wil aanschuiven voor het dagmenu kan het best bij aankomst gelijk reserveren.
Hier begint de wandeling van 8 kilometer richting noorden. Aan de noordkaap van het eiland biedt het uitkijkplateau van de vuurtoren een prachtig uitzicht op drie eilanden: Los Lobos, Lanzarote en Fuerteventura. Ook het hoogste punt aan de westzijde, de “Montaña de Lobos” met een hoogte van 127 meter biedt een adembenemend uitzicht. Je staat dan aan de rand van een enorme krater, waarvan het westelijke deel in zee verzonken is. Na de wandeling is er tijd voor eten en drinken in het restaurantje of bijvoorbeeld aan de “Playa de Concha”. Een halfcirkelvormige baai met licht (haast Caribisch wit) zand, beschut tegen wind en branding. Een heerlijk plekje om uit te rusten van de eerste etappe van onze wandelvakantie!
Daarna varen we weer terug naar Corralejo.

3 | Vertrek Corralejo naar La Oliva - 25km

Na de bescheiden etappe van gisteren, begint vandaag het serieuze werk. De route van vandaag is lang, maar niet erg moeilijk.
We vertrekken richting zuiden en passeren enkele vulkaankraters. Wanneer we op enige hoogte terugkijken richting Corralejo, hebben we een prachtig uitzicht op Lanzarote en Los Lobos. We passeren het dorpje Lajares en nemen daar een kleine pauze. Deze eerste etappe is redelijk vlak, maar de zanderige ondergrond maakt het lopen best zwaar. Je zult al snel merken dat bescherming tegen de zon en voldoende drinkwater noodzakelijk is tijdens deze wandelvakantie.
Onze bestemming van vandaag is La Oliva, een plaats met historie. Van 1708 tot 1859 was hier de zetel van de legerleiding, waarvan het “Casa de los Coroneles” nog een historische getuige is. Het imposante gebouw werd enkele jaren geleden gerestaureerd en kan bezocht worden. Ook de kalkwitte parochiekerk met een klokkentoren van zwarte lavasteen is de moeite waard. Deze toren diende in vroeger tijden als wachttoren om de bewoners te waarschuwen voor aanvallen van piraten. Van 1834 tot 1860 was La Oliva de hoofdstad van Fuerteventura.
Na aankomst kunnen we lekker uitrusten bij de accommodatie of het dorpje bezoeken. Er zijn terrasjes en een kleine supermarkt aanwezig voor de nodige versnaperingen.

4 | La Oliva naar Tefia - 18 km

Na de lange tocht van gisteren gaan we na het ontbijt op pad voor deze relatief korte etappe richting Tefia. De stilte van het eiland en niemand tegenkomen zal al opgevallen zijn. Weg van het toerisme en helemaal in de natuur van het eiland. We komen door het dorpje Tindaya dat aan de voet ligt van een bijna 400 meter hoge vulkaan. Voor de Oudcanariërs was deze berg heilig. Ook nu zijn er nog veel legenden, maar de berg is beschermd en slechts beperkt te bezoeken. We houden pauze in een lokaal barretje en vervolgen onze weg richting zuiden. Een kilometer ten zuiden van Tindaya komen we nog langs de ” Montaña Quemada” (letterlijk: de verbrande berg) ook een met sagen omweven vulkaan.
Het eindpunt van de etappe van vandaag is het dorpje Tefia, gelegen op een okerkleurige vlakte. Hier is slechts een lokaal restaurant en verder geen voorzieningen. Hier zullen wij voor een boodschappenservice zorgen.
We overnachten in een oude finca die al honderden jaren bestaat. Een accommodatie vol rust en sfeer waar je onder het genot van een heerlijk avondmaal getuige zult zijn van een fantastische zonsondergang.

5 | Tefia naar Betancuria - 19 km

Vandaag begint het klimwerk. Onderweg kunnen we voor een versnapering of proviand terecht in een van de pittoreske dorpjes die we tegenkomen.
Na Valle de Santa Inés gaan we echt stijl omhoog. Boven komen we aan bij een uitkijkpunt met twee reusachtige beelden, de “Estatuas de Guise y Ayose”. De bronzen beelden van 4,5 meter hoog verbeelden de twee Guanche koningen Guise en Ayose, heersers uit het verre verleden van Fuerteventura. Het eiland dat toen nog Herbania genoemd werd, was verdeeld in twee rijken Maxorata in het noorden en Jandia in het zuiden.
Vanaf hier hebben we een imposant uitzicht over het noordoosten van het eiland, waar we vandaan zijn gekomen. Bij helder weer zijn zelfs Los Lobos en Lanzarote waar te nemen aan de horizon.
Wanneer we aan de andere zijde de ” Montaña Tegú” afdalen, zien we in een lieflijke groene vallei de witte bebouwing liggen van Betancuria.
Deze mooie plaats dankt zijn naam aan de conquistador Béthencourt, die hier in 1405 de eerste steen voor de eerste hoofdstad van het eiland legde. De streek was vruchtbaar en dankzij de ligging ten opzichte van de kust relatief veilig voor aanvallen van piraten. Pas in 1834 moest Betancuria de rang van hoofdstad afstaan aan La Oliva. Statige witte panden met sierlijke houten balkons en de vestingachtige “Catedral de Santa Maria” herinneren aan de vroegere tijden van welvaart.
Wanneer we uitgerust zijn en eventueel nog wat inkopen hebben gedaan, worden we met een busje teruggebracht naar de mooie accommodatie in Tefia, alwaar we wederom gastvrij worden ontvangen.

6 | Betancuria naar Pájara - 17km

Vandaag een pittig dagje met flinke beklimmingen, maar met grandioze uitzichten. Na het ontbijt in Tefia worden we met het busje in Betancuria afgezet om vanaf daar de route te hervatten.
We verlaten Betancuria en wandelen al meteen naar het hoogste punt van de dag. We komen door valleien waar de stilte overheerst. Het enige geluid wat je hoort zijn de roofvogels die over de valleien vliegen. Een stukje natuur wat je nooit meer vergeet van dit eiland. De beklimmingen maken dit een zware tocht. We pauzeren bij een uit het niets opdoemende sfeervolle locatie, om zo naar de volgende zware beklimming te kijken. Zorg dat je hier je voorraad water aanvult.
Na de pauze vervolgen we ons pad om verder te klimmen. Eenmaal boven hebben we bijzondere en spectaculaire uitzichten over het Betancuria gebergte. Na ongeveer 7 kilometer dalen, bereiken we onze eindbestemming van vandaag: Pájara.
Het historische centrum van Pájara met oude laurierbomen op de plaza is erg sfeervol. De tweebeukige parochiekerk “Nuestra Señora de la Regla” werd eind 17e eeuw gebouwd en is enigszins mysterieus. De ingang van de kerk is versierd met Azteekse ornamenten: zonnen, slangen en poema’s. Symbolen die volstrekt niet in de christelijke beeldenwereld passen.
In Pájara zijn een supermarkt en wat restaurantjes aanwezig. In onze accommodatie word je in de ochtend verrast door een uitgebreid ontbijt.

7 | Pájara naar La Pared - 26 km

Vandaag zal opnieuw een erg zware dag worden, wellicht de zwaarste etappe. We vertrekken vanuit Pájara en zien het gebergte al snel voor ons opdoemen. Dit is het mooiste gebied van Fuerteventura. Je voelt je hier één met de natuur. De stilte doet soms pijn aan je oren, maar met één woord: prachtig! Adembenemende uitzichten naar beide kusten van het eiland staan je te wachten. Bij helder weer is aan de westelijke horizon zelfs de top van de Teíde op het buureiland Tenerife te zien! Na een laatste loodzware klim dalen we met een prachtig zicht op de westkust geleidelijk af richting La Pared, de eindbestemming van vandaag.
La Pared betekent letterlijk vertaald uit het Spaans “de muur”. Volgens een legende zou op deze landengte een verdedigingsmuur het noordelijke en zuidelijke rijk van Guise en Ayose van elkaar gescheiden hebben.
Hier verblijven we in een luxe hotel met heerlijke bedden en een zwembad. Voor degenen die nog niet moe genoeg zijn, zijn er sportfaciliteiten. Bij het hotel is een supermarkt aanwezig. De mogelijkheid om hier in de avond te eten is aanwezig. Een gigantisch ontbijtbuffet is inbegrepen.

8 | La Pared naar Morro Jable - 29 km

Vandaag vertrekken we vroeg naar Morro Jable. Meteen ten zuiden van La Pared verandert het landschap opvallend. De bergen achter ons gelaten, lopen we nu door een soort van glooiend woestijnlandschap. In vergelijking met de afgelopen dagen een behoorlijk vlakke tocht. Op het smalste stuk van het eiland steken we over naar de oostkust richting Risco del Paso. Hier zien we een van de mooiste stranden van Fuerteventura. Een prachtige lagune die vol water loopt bij vloed, een azuurblauwe oceaan en kilometers lang goudgeel zand. We houden hier een stop om te genieten en uit te rusten. Het laatste deel van de wandelroute lopen we merendeels langs het strand richting zuiden tot aan Morro Jable, waar we de komende drie nachten zullen verblijven.

Morro Jable heeft nog steeds de sfeer van een voormalig vissersdorpje, maar is inmiddels versmolten met het ernaast gelegen erg toeristische Jandia. Na de stilte van de afgelopen dagen, zul je weer moeten wennen aan het rumoer van een toeristenoord.  Hier kan volop gewinkeld worden en struikel je over de souvenirwinkeltjes en terrasjes. De promenade in het oude Morro Jable is echter zeer sfeervol en een tafeltje direct aan het water is met enig geluk en geduld altijd wel te vinden. We logeren in een leuke accommodatie met zwembad.

9 | Morro Jable naar Punto de Jandia - 21 km

Vandaag staat de laatste etappe van onze wandeling op het programma. Een tocht naar het uiterste zuidpuntje van Fuerteventura: de vuurtoren op “Punto de Jandia”. Toch nog veel op en af, waardoor deze tocht best zwaar is. Je ziet de vuurtoren al van ver liggen, waardoor het lijkt of je er bijna bent, maar schijn bedriegt. De weg voert steeds langs de kust. Het enige kleine dorpje wat we tegenkomen heet “Puertito”, letterlijk vertaald “haventje”. Meer is het ook niet, het piepkleine gehuchtje met amper 20 inwoners ligt op ongeveer één kilometer van het eindpunt. Nadat we met de groep het eindpunt bereikt hebben en de nodige foto’s gemaakt hebben, keren we terug in het kleine dorpje om heerlijk uit te rusten in het bescheiden restaurantje.
Hier worden we met een busje opgehaald en over een eindeloze onverharde weg weer teruggebracht naar Morro Jable.

Mooi als we s ‘avonds met een drankje kunnen afsluiten!

10 | Vrije dag in Morro Jable

Vandaag hebben we alle tijd om in alle rust terug te blikken op de onvergetelijke wandeltocht van de laatste dagen. De zonaanbidder kan lekker relaxen aan het zwembad of het kilometerslange zandstrand.  Wie het wandelen nog niet kan laten, kan vanaf het oude centrum van Morro Jable langs een mooie strandpromenade heerlijk flaneren tot aan Jandia. Onderweg vind je diverse kunstwerken die hier als heuse “kunstroute” opgesteld staan.
Jandia is een langgerekt toeristenoord achter het strand, met een groot aanbod van winkels. Sfeervolle zaken van bekende kledingmerken en tax vrije parfumerieën bieden de liefhebber van shoppen volop mogelijkheden.

11 | Van Morro Jable naar Caleta de Fuste

Een busje brengt ons vandaag richting noorden naar Caleta de Fuste. Het is een behoorlijke rit waarbij we regelmatig vanuit de verte de bergen kunnen zien waar we gewandeld hebben.
Caleta de Fuste is een levendig toeristenoord amper 8 kilometer ten zuiden van het vliegveld. Middelpunt van dit oord is een windbeschutte 800 meter lange sikkelvormige baai met een aangelegd fijn zandstrand. De ernaast gelegen jachthaven met een heuse zeeroverstoren biedt volop mogelijkheden tot watersport. In het centrum is dag en nacht vertier en altijd wel een plekje te vinden op een terras voor een drankje of een hapje.
We verblijven hier de laatste nacht in een rustige locatie, als afsluiting van deze wandelvakantie.

Informatie over de terugreis

Mocht je een 12-daagse reis geboekt hebben, dan word je afgezet op het vliegveld van Fuerteventura.
Wie van Lanzarote kwam, brengen we weer keurig naar de haven van Corralejo.

Voor wie op eigen gelegenheid langer wil blijven, is er vanuit Caleta de Fuste een busverbinding naar het nabijgelegen vliegveld Fuerteventura of naar Corralejo. Uiteraard kun je ook een taxi nemen.

Fuerteventura

12-daagse wandelvakantie
€ 795,00

Gaat door bij minimaal 4 pers.

Vertrekdatums
 • 15 maart 2021
 • Najaar 2021
 • Eigen groep op aanvraag
Inclusief
 • Transfer luchthaven
 • Welkomstdrankje
 • T-shirt en een leuke sjaal
 • Accommodaties met en zonder zwembad
 • Ontbijt
 • Vervoer van bagage
 • Digitale route
 • Boodschappenservice
 • Reisgarantie via STO
Exclusief
 • Heen & terugreis
 • Reis en annuleringsverzekering
 • Alle uitgaven buiten het ontbijt
 • €20 boekingskosten
 • Eventuele eenpersoonskamertoeslag (€195)
Reisdetails

Gemiddelde afstand 20km 
Hoogste Punt 807 m
Categorie: middelmatig

Omschrijving
 • Avontuur
 • Adembenemend mooi
 • Gezond voor lichaam en geest
 • Sportief
 • Spiritueel / Cultureel / Educatief
 • Fijn klimaat het hele jaar door

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Boek Fuerteventura!

Kies je reis

Maak een keuze uit de groepsreizen.

Kies een vertrekdatum

Selecteer een van de beschikbare vertrekdata.

Boek reis

Binnen drie werkdagen ontvang je antwoord.

Boekingsformulier

Groepsreis Fuerteventura

Stap 1 van 4

Kies een vertrekdatum

Translate »