El Hierro en de Meridiaan
El Hierro

Is het nu El Hierro of Ferro?

El Hierro is het kleinste eiland van de Canarische Eilanden. Van de zeven is het het verst naar het westen, maar het deelt hetzelfde klimaat als de anderen. Een paradijs midden in de Atlantische Oceaan.

Het leven in El Hierro is anders. Het is speciaal, het is uniek. Het is een eiland om met alle vijf de zintuigen van te genieten, de landschappen te ontdekken en de rust te voelen. El Hierro is een eiland met een ziel.

Maar hoe heet het eiland nu eigenlijk? El Hierro of Ferro? Het antwoord hebben we gekregen. Allebei de woorden zijn correct. De Spaanse naam is Hierro, de Latijnse naam is Ferro (scheikundig FE). Beiden betekenen ze ‘ijzer’. Maar hoezo ijzer?

Nou let op……De zuidelijke kant van het eiland is bruin en heeft roest-achtige kleuren. Toen men heel vroeger aan dit eiland voorbij voer, zag men deze voor dit eiland kenmerkende roestige kleur, dus noemde men het eiland al heel snel Ferro (ijzer). De Spanjaarden vertaalden dit dus in ‘Hierro’. Allebei de namen bestaan op het internet en op het eiland zelf.

Meridiaanlijn

Wat is dat toch? Meridiaan? We hoorden er regelmatig over. Er zijn oneindig veel meridianen, maar slechts eentje daarvan is de nullijn. De locatie van de evenaar wordt bepaald door de as van de aarde. 

Vanaf de 2e eeuw, toen de Griekse cartograaf Ptolemaeus Punta de Orchilla beschouwde als een referentiepunt voor het tekenen van kaarten en het maken van geografische berekeningen, is overwogen, dat de nulmeridiaan door de meest westelijke punt van El Hierro loopt (Nul meridiaan). Helaas, na het maken van zorgvuldige berekeningen, werd tot verontwaardiging van de mensen van El Hierro, de nul meridiaan verplaatst naar Greenwich. Ter nagedachtenis aan vroeger wordt El Hierro nog wel eens het Meridian Island genoemd.

De vuurtoren van Orchilla ligt in het westen van het eiland El Hierro en is gemakkelijk te bereiken met de auto. Het is een perfecte locatie om de sterrenhemel te bekijken aan de Atlantische oceaan op een plek waar weinig lichtvervuiling te zien is. 

Leuk om te kijken naar het monument dat hier ooit een meridiaan heeft gelopen.

Inmiddels is onze website gevuld met informatie en gaan we volgende week weer verder met onze camper. Wat ik nog wil benadrukken zijn 2 dingen!

  • De GR131 die we opgezet hebben als een gevarieerde reis.
  • En natuurlijk het feest van het eiland Bajada de la Virgen.

Omdat we kleinschalig willen blijven op dit eiland nemen we geen grote groepen mee. Mocht je geïnteresseerd zijn, schrijf je alvast vrijblijvend in. VOL=VOL!

GR131 Start 17 mei 2022: Kijk hier
Bajada de la Virgin Start eerste week juli 2022: Kijk hier

Jeanne

Jeanne

Oprichtster Canary-Hiking

Astrid

Astrid

Organizing Canary-Hiking

Geef een reactie

Over mij

Wie zijn wij:
Ik ben Jeanne. Samen met mijn partner Astrid rijden we in een Camper over de Canarische eilanden. Alle eilanden worden bezocht. In de Blogs proberen we een zo goed mogelijk beeld te laten zien van de Canarische Eilanden.

Ik hoop van harte dat ik mensen kan laten genieten. Kijk gerust rond op de site, en lees de blogs van de verschillende avonturen op de Canarische Eilanden.

Translate »
Stuur makkelijk een Whatsapp
%d bloggers liken dit: