GR-131, een 651 km lange wandelroute.

De GR-131 begint op de noordpunt van Lanzarote en steekt dit eiland over naar het zuiden, doet dan het kleine Isla de Lobos aan, doorkruist heel Fuerteventura van noord naar zuid, steekt over naar Gran Canaria, maakt een boog over Tenerife en een lus op La Gomera en bereikt via La Palma het meest westelijke van de Canarische Eilanden, El Hierro. De GR-131 wordt op de meeste Canarische Eilanden aangeduid als een “Camino Naturales”, een weg door de natuur. Veelal liggen dan ook de mooiste delen van de eilanden op de route. Het is niet nodig om de gehele route aan een stuk te lopen. Er worden ook routes georganiseerd per eiland.

LANZAROTE

EILAND NR.1

Met deze reis beginnen we op het officiële beginpunt. Lanzarote Orzola.

informatie

Van alle zeven de eilanden is dit het minst hoge eiland. En volgens de wandelaar het minst mooie eiland. Laten we dit tussen aanhalingstekens zetten, want ook Lanzarote heeft zijn eigen charme.Playa Blanca met het natuur reservaat Papagyao, waar de mooie baaitjes zijn. (De ideale plek voor de naturist.)

De lavavelden met de zwarte as, de beroemde wijnproducerende druivenvelden, die kilometers breed zijn, de droge wind, Yaiza met de Aloé Vera, de kamelen die staan te trappelen voor een ritje, het Timanfaya gebergte, Tequise met de geweldige knusse winkeltjes,
Het dorpje Nazareth met het huis van Omar Sharif,genaamd “Lagomar”,
Haria met het museum van Cesar Manrique, de kust van Famara en het meest bergachtige gedeelte in het noorden, waar het grootgrondgebied nog in handen van oude Familie’s zijn.
Tot slot de mooie witte stranden in Orzola, met de ruwe zee.

Specialiteiten

Specialiteiten van het eiland, zijn de authentieke visrestaurantjes die te vinden zijn in bv. Arrieta, Playa Quemada en El Golfo, waar de versgezangen vis dagelijks aangeboden wordt.

FUERTAVENTURA

EILAND NR.2

Met deze reis beginnen we op het eiland Los Lobos.

informatie

Fuertaventura, is het tweede eiland. Tevens het langste eiland. Inclusief de route op Los Lobos, waar je met een boot heen vaart, is deze 160km lang. Een landschap in beige tinten. Mooie valleien en koloniale gebouwen, de history van het stadje Pajara. 

De immens mooie witte stranden van Corralejo, de graan die verbouwd werd op Fuertaventura, de grondeekhoorn die hier vrolijk rondhuppelt, het hoge gebergte waar de mooie uitzichten zijn over het eiland.
Het gebied Jandia met zijn onwaarschijnlijke mooie stranden.. die ontstaan zijn vanuit de Sahara.
Een eiland waar de zogenaamde hippy’s graag naar toe trokken. De surfwedstrijden die hier gehouden worden.
Kortom een groot contrast met het naastgelegen eiland Lanzarote.

Specialiteiten

De bekendste culinaire bijdrage van Fuerteventura is de Maxorata (Majorero) geitenkaas, gewaardeerd in binnen- en buitenland. Andere veel gegeten producten van eigen bodem zijn geitenvlees en smaakvolle tomaten.De vieja (papegaaivis) is de bekendste vis van Fuerteventura. 

GRAN CANARIA

EILAND NR.3

Met deze reis beginnen we in het Noord-Westen in het plaatsje Agaete Puerto de las Nieves.

informatie

Gran Canaria, is het derde eiland. Officieel valt dit eiland niet onder de GR-131 route. Op een onverklaarbare reden heeft dit eiland haar eigen routes uitgestippeld. Alhoewel Gran Canaria met haar diversiteit, eigenlijk het beste eiland voor de GR-131 zou zijn.

De diversiteit bestaat uit de duinen van Maspalomas. Het overgewaaide zand vanuit de Sahara! Vrij direct kom je in het ruwe landschap terecht, wat je doet denken aan de Grand Canyon.
Rocque Nublo, het hoogste punt in het midden van het eiland, de palmbomen in de dalen van het gebergte, authentieke oude stadjes.
Temperatuursverschillen, in het zuiden de meeste zon met de hogere temperaturen, naar het noorden de bewolking met lagere temperaturen. Kortom een eiland met grote verschillen. Een geweldig eiland om te wandelen.

Specialiteiten

Specialiteiten van dit eiland zijn:Conejo en Salmorejo, konijn in rode wijn en kruiden. Caldo de Pescado verse canarische vissoep.Mojo Saus. Mojo Picón of Mojo Rojo, meestal gebruikt bij vleesgerechten en iets pikant.

TENERIFE

EILAND NR.4

Met deze reis beginnen we helemaal in het noorden.

informatie

Tenerife, is het vierde eiland. De route loopt van oost naar West, gedurende 5 dagen. De Teide is het middelpunt van de route. Alleen wordt deze niet beklommen.

We lopen er langs af en bekijken de spectaculaire vergezichten. De route bestaat uit vele bomen zoals naaldbomen, Eucalyptus, Laurierbomen. De GR 131 Tenerife is een prachtige tocht waar je, buiten de omgeving van El Parador en El Portillo, bijna niemand tegenkomt.Villaflor is het hoogst gelegen dorp van Spanje, nog net binnen de boomgrens. Boven de boomgrens waan je je in een prachtig maanlandschap. Je zal door een wolkendek heen lopen, vooral aan de noordkant van het eiland. Waar ook de meeste bewolking hangt, tegengehouden door de Teide, waardoor het zuiden zonniger is. Op 95 kilometer is er enorm veel diversiteit in het landschap. Een echte aanrader!

Specialiteiten

Een inheemse bijdrage aan de recepten van Tenerife is gofio, een product gemaakt van geroosterde en gemalen granen die de inwoners bijna met alles eten. Lokale kazen, die meestal van geitenmelk worden gemaakt, zijn een typisch voorgerecht op het eiland.Daarnaast heeft Tenerife natuurlijk een enorme verscheidenheid aan vis: lokale zeebrasem, wrakvis, papegaaivis, tonijn, sardines, tandbaarzen, enz.

LA GOMERA

EILAND NR.5

Met deze reis beginnen we in het Zuid – oosten in het plaatsje San Sebastian

informatie

La Gomera, is het vijfde eiland. De route loopt van oost naar West, gedurende 3 dagen. De GR131 loopt van de   hoofdstad San Sebastian naar Playa de Vallehermoso, doorkruist daarbij het Nationaal Park La Garagonay. De totale afstand bedraagt 45 kilometer. 

De grote natuurlijke schat van La Gomera zijn de laurierachtige bossen. Ze zijn bladerrijk en hebben een diepgroene kleur en kronen het ruige centrum van het eiland. Deze laurierbossen die miljoenen jaren geleden in overvloed aanwezig waren, zijn nu op slechts weinig plekken in de wereld te vinden.
De route op dit eiland is niet zo lang, wel heb je hier de hoogte, waardoor deze Camino behoorlijk zwaar is.

Specialiteiten

De oorspronkelijke bewoners van La Gomera, de Guanchen, waren afstammelingen van Noord-Afrikaanse Berberstammen die ongeveer vierduizend jaar geleden vanuit Afrika naar de Canarische Eilanden zijn overgestoken. Op het eiland vind je overal overblijfselen van hun cultuur en tradities. De meest tot de verbeelding sprekende erfenis is de fluittaal Silbo, die werd gebruikt om te communiceren tussen bergen en kloven.

LA PALMA

EILAND NR.6

Met deze reis beginnen we in het Noord – Westen

informatie

La Palma, is het zesde eiland. De route loopt vanuit het oosten in een grote bocht naar het zuiden gedurende 3 à 4 dagen. De eerste etappe is een korte, deze is 4 km lang en gaat weer terug naar het startpunt.

De volgende etappe stijg je al meteen naar een hoogte van ongeveer 2000 meter, wat spectaculaire uitzichten geeft. Tazacorte staat bekend omdat het de meeste zonuren van Europa zou hebben maar even verderop in de bergen kan men soms zelfs sneeuw verwachten. La Palma is wel één van de natste eilanden van de Canarische Eilanden en wordt hierdoor ook wel het groene eiland genoemd.

Specialiteiten

Op La Palma hebben veel dorpen hun eigen tradities. Allemaal zijn ze ooit eens ontstaan en jaarlijks (of vaker) wordt dat dan in ere gehouden. Over het hoe en waarom van die tradities kun je maar het beste aan de Palmero zelf aanspreken.
Onder andere worden er dauw wandelingen gehouden gewapend met flessen drank, autoraces worden gehouden op een levensgevaarlijk stuk weg, paardenraces op asfalt en hanengevechten. Bij al die tradities wordt er uiteraard weer muziek gemaakt, gedanst en gedronken. Dat is nou eenmaal de lust en het leven van de Palmero.

El Hierro

EILAND NR.7

Met deze reis beginnen we in het Zuid – oosten in het plaatsje San Sebastian

informatie

Het eiland heeft hystorisch gezien veel namen gekend. Ombrion, Capararia, Pluvialia, Eseró or Hero, tot El Hierro arriveerde. 

El Hierro, is het zevende tevens laatste eiland. Het eiland zelf is bekend om zijn mist die soms hele dorpen opslokt. Verder is er vanuit zee een constante wind die zorgt voor de milde temperatuur op het eiland. El Hierro is hierdoor misschien ook wel het minst geliefd bij de zonaanbidders. Toeristen komen vooral naar El Hierro voor de rust in combinatie met een aangenaam klimaat. We lopen hier gedurende drie dagen.

Specialiteiten

Wat El Hierro vooral bekend maakt zijn de duiklocatie’s. Door de constante temperatuur van het water is het duiken hier schitterend!