8- Daagse Trektocht Camino Naturales GR131

Het programma

1 | Aankomst in Arrecife

Bij aankomst op Lanzarote staat een transfer klaar die je naar je accommodatie in Órzola brengt.  Je overnacht in een simpele maar mooie accommodatie. Geniet ’s avonds van de gezellige sfeer van restaurantjes aan de haven. Er is een supermarkt aanwezig als je eten en drinken wilt meenemen voor de volgende dag.

2 | Vertrek Órzola naar Haria – 12km

Het Noorden van Lanzarote is het meest groen, en vaak meer bewolkt dan het zuiden. Vanuit Órzola vertrek je door het gebergte richting Haria. Onderweg is het echt genieten van de mooie uitzichten en het passeren van leuke dorpjes. Zoals het dorpje Máguez, een vredig dorpje met authentieke Canarische bouwstijl. Haria heeft een gezellige dorpskern, en was tevens de woonplaats van César Manrique. Het huis van Manrique is nu een museum, waar je tegen betaling in kan. Dit is tevens de stop van deze dag. Je verblijf ligt een paar kilometer verderop.  Deze ligt iets van de route af, maar heerlijk om even te ontspannen of in het zwembad een baantje te trekken. Wil je in Haria blijven om wat rond te kijken en naar het huis van Cesar Manrique te gaan, dan is dat mogelijk.

Het verblijf ligt vlakbij het vissersplaatsje Arrieta, waar je in de avond heerlijk vis kan eten. Wil je wat water en eten inslaan voor de volgende dag, dan is hier een supermarkt aanwezig.

3| Vertrek Haria naar San Bartolomé – 23 km

Vandaag staat naast het flinke aantal kilometers, ook de overbrugging van het hoogste punt van het eiland op het programma, de Peñas del Charce. Je loopt over het massief bij Famara richting Teguise, de voormalige hoofdstad van Lanzarote. In Teguise kan je een pauze nemen. Het zwaarste deel van de etappe zit er dan op en vervolgens loop je via zandwegen en landweggetjes naar het stadje San Bartolomé. De accommodatie is weer eentje met zwembad en een relaxruimte. Voor de mensen die willen, is er tegen betaling een masseur. San Bartolomé is een grote stad met lekkere restaurantjes, zelfs een sportzaak als je wat nodig zou hebben.

4 | Vertrek San Bartolomé naar La Asomada – 16 km

Vanuit San Bartolomé loop je tussen de vulkanen door, omhoog en omlaag naar La Asomada. Onderweg passeren je het het dorp Montaña Blanca, genoemd naar de gelijknamige berg. Als het weer helder is zie je Fuerteventura liggen. (Op Fuerteventura bieden wij ook een wandeling aan). Je loopt verder door het plaatsje Conil waar je wat kan drinken en eten. De volgende accommodatie ligt net voorbij La Asomada. Een plekje waar je heerlijk kunt uitrusten, zwemmen en genieten van de botanische aangelegde tuin. Omdat hier verder niets is, is het verstandig om van te voren even langs een supermarkt te gaan.

5 | Vertrek La Asomada naar Yaiza – 13 km

Een korte wandeling vandaag, maar de mooiste voor mij persoonlijk. Na het vertrek uit La Asomada kom je meteen in een overgang van het droge gebied naar het wijngebied La Geria. Spectaculair mooi hoe de druiven hier kilometers groeien in de voor het eiland typische kuiltjes. Het Timanfaya gebergte zie je ook mooi liggen met de verschillende rode kleuren. Een groot gedeelte van het gebergte is afgeschermd voor de toeristen en mag je alleen met een gids of bus in. Misschien dat je onderweg nog wat kamelen tegenkomen die de rondjes maken voor de toeristen.

En dan kom je aan in Yaiza. Een leuke accommodatie waar je ’s avonds kan genieten van de stilte. Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis en verwerking van de Aloë Vera, dan is hier tevens het museum. Yaiza heeft een bijzonder leuke dorpskern, aan de oostkant van de dorpskern ligt het leuke centrum Artesania. Wil je genieten van de Tapas, dan kan je hier terecht.

6 | Vertrek Yaiza naar Playa Blanca – 17 km

De laatste dag. Je loopt naar Las Breñas door wat ruiger gebied. Keien en kiezels op en af klauteren. In de verte zie je rechts van de route de zoutpannen (de Salinas Janubio) van het eiland liggen. In Las Breñas kan je nog even genieten van een kopje koffie of wat anders. Je gaat het laatste stuk lopen door een lang vlak stuk. In de verte zie je Playa Blanca liggen, maar het is nog best een eind. Waarschijnlijk zie je op deze vlakte geitenhoeders met hun geiten rondlopen. Hier op deze vlakte kan het behoorlijk warm zijn en er is geen beschutting van schaduw!

Playa Blanca komt dichtbij en eenmaal aan de rand van de stad wandel je door naar het eindpunt, wat ligt in het centrum bij de oude haven.

Misschien moe, maar hopelijk zeer voldaan en trots op het volbrengen van deze avontuurlijke wandeltocht, is er nog twee dagen tijd om bij te komen en te relaxen in een werkelijk prachtig resort.

Informatie over de terugreis

 Er is er vanuit Playa Blanca een busverbinding naar het vliegveld van Arrecife. Uiteraard kunnen jullie ook een taxi nemen.

Translate »