Tenerife

Camino Naturales GR131 wandeltocht

Het programma

1 | Aankomst Tenerife

Transfer van de luchthaven naar de eerste accommodatie Refugio Maria op Tenerife.
Heerlijk restaurant aanwezig.

 
2 | La Esperanza naar Torre de la Caitero (16km)

Na een stevig ontbijt beginnen we onze wandelweek door vanuit de Refugio te vertrekken naar La Esperanza, de start van de GR131 in het noorden van Tenerife. We gaan met een transfer naar de start.

Totale afstand is 16 km. Deze route is niet al te zwaar. Een geleidelijk oplopende weg, waar de staart op het laatste stuk is. We lopen door het bos langzaam omhoog, beschermd door de wind. De tocht gaat merendeels door de bossen, veel schaduw maar geen uitzichten tot nu toe.

Dan is er toch de spanning want we gaan El teide over! Iedereen die naar Tenerife gaat doet dit per auto of touringcar. Wij doen het te voet!

Als we boven zijn aangekomen op je eindpunt van deze eerste dag, gaan we weer terug naar onze Refugio.

3 | Vertrek Torre de la Caitero naar El Portillo (20km)

We verlaten de Refugio om naar het eindpunt van de vorige dag te gaan. De tweede etappe van de GR131.
Stap voor stap komen we steeds meer op het hoogste punt. Het enige geluid is het geluid van je schoenen die door de stenen stappen! Wegspringende krekels, zoemende vliegen, bijen en wespen komen we tegen in het groots dennenbos. Er lijkt geen eind aan te komen. Dan plotseling komen we in een halloweenachtig bos, baardmos in elke boom, wapperende slierten die ervoor zorgen dat het een beetje griezelig is.

We lopen deze tocht met de nodige hoogtemeters en vaak zijn de uitzichten echt spectaculair mooi. In één woord “geweldig”. Gelukkig hebben we na deze tocht de Refugio waar we in de watten worden gelegd. Het restaurant is echt wel een michelin ster waard! Wat een goede kok, en wat een leuke accommodatie.  En meer vertel ik hier niet over. Een verrassing als je deze tocht wil lopen!!

4 | El Portillo (15km)

Klaar voor een nieuwe dag, en de laatste dag in de Refugio. Maar niet getreurd, er komt iets anders leuks voor in plaats. Vandaag komt de tocht naar de top. Een categorie die onder zwaar valt. 

We gaan naar onze startplek waar je de hoogte ziet die overwonnen moet worden. De aantal kilometers zijn niet zoveel, maar het zit in de hoogtemeters. Deze tocht is 15 km, waar je een behoorlijke dobber aan hebt. Wederom door het bos, totdat we aan de boomgrens komen en  volledig in de zon lopen. Met een voldaan gevoel komen we bij Papillon waar we een heerlijke pot bier kunnen drinken en eventueel een Tapa kunnen eten. Zorg in  ieder geval voor een goede maaltijd. Tegen de avond worden we naar een magische plek gebracht waar geen eten of drinken aanwezig is. We slapen bijna op de top van El Teide. Een ervaring die je niet vaak meemaakt!
Morgen hebben we een rustdag.( Tijdens de Covid is deze Refugio gesloten. Mocht deze niet open zijn tijdens de GR131 dan zoeken we naar een andere oplossing).

5 |Rustdag

Rustdag. Dit wordt jou rustdag om nooit te vergeten. Je slaapt op bijna het hoogste punt van Tenerife waar je de zon op en onder ziet gaan. De sterrenhemel kan bekijken, en 3 km boven zeespiegel mag slapen in een herberg. Hier zijn geen aparte kamers te boeken en slaap je in een stapelbed. In de ochtend gaan we nog verder omhoog. Met de kabelbaan naar het hoogste topje waar je 360 graden rond kan kijken. Je ziet waar we de volgende dag gaat lopen. Maar eerst gaan we naar de volgende accommodatie in Vilaflor. Een Spa-Hotel met zwembad waar je even je spieren wat rust kan geven. Door de eigenaresse wordt je helemaal in de watten gelegd. Geniet van deze leuke vrije dag om morgen de konings etappe te lopen.

Maaltijden: Optie diner bij het Spa Hotel

6 | El Teide naar Villaflor (16km) 

De kroon van deze week is deze wandeltocht. De top van Tenerife met een krater van 16 km breed. Elke kilometer die je loopt krijg je weer een ander zicht op El Teide.Het eerste gedeelte loopt vrij vlak en kan je heerlijk genieten van alles. We zijn nog niet helemaal op de top, er komt nog een beklimming waar we het allerbeste zicht op El Teide zullen hebben. Dit punt is niet meer met een auto te bereiken. Als we boven zijn aangekomen zie je  ook de enorme krater met de uitleg hoe alles is ontstaan. En dan gaan we dit gebied verlaten om aan de achterkant van deze vulkaan af te dalen naar Vilaflor. Een van het mooiste natuurgebied van Tenerife waar je alleen wandelend kan komen. Steeds verder afdalend naar Vilaflor komen we weer langzaam onder de boomgrens en lopen we naar de accommodatie.

7 | Vilaflor naar Arona (19km)

De laatste dag van deze GR131 is alweer aangebroken. Vanuit Vilaflor lopen we bergafwaarts richting Arona. Tussen de dennenbomen kronkelen we onze weg naar beneden. We rijden vanuit Arona naar onze laatste overnachtingsplek.

8 | Einde van deze mooie wandelreis
 
 
Translate »
Chat openen
Stuur makkelijk een Whatsapp