Tenerife

Teno & Teide Trektocht

Programma

1 | Aankomst Tenerife 

Transfer van de luchthaven naar de eerste accommodatie in Santiago del Teide op Tenerife.

2 | Santiago del Teide - El Palmar (16km)

Na een stevig ontbijt begin je de wandelweek door vanuit het hotel te voet te vertrekken naar het Teno Rural Park, een van de oudste en mooiste massieven van het eiland, in het noordwesten van Tenerife.

Onderweg heb je prachtig panoramisch uitzicht op het Canarische dennenbos op de hellingen van de vulkanen Teide en Pico Viejo. Ook kun je bij helder weer de naburige eilanden La Gomera en La Palma zien. Als je verder loopt over de bergkam zie je links diepe ravijnen waaronder de Barranco de Masca en zijn gehucht opvallen, en rechts het groener en vruchtbaarder gebied van de Valle de El Palmar.

Dan nader je Teno Alto met terrasvorming op de hellingen. Je pauzeert in  het gehucht Los Bailaderos waar je kunt lunchen. Probeer eens de lokale producten, zoals kaas en honing!

Aangesterkt vervolg je je weg. Na een dalend bospad kom je aan in El Palmar met een oude vulkanische steengroeve. Hier word je opgehaald en naar de accommodatie gebracht, tussen bananenplantages aan de kust van Isla Baja.

Afstand: 16km
Stijging / Daling: + 875m / -1275m 
Duur: 6 uur

3 | Los Silos - Erjos (10km)

Je verlaat je accommodatie te midden van bananenplantages in de richting van Los Silos. Een typisch dorp met geplaveide straatjes, een levendige centrale kiosk en enkele historische gebouwen zoals het voormalige klooster van San Sebastian en de kerk van La Luz.

Vanaf hier beginnen je aan de beklimming van de Monte del Agua richting de Cuevas Negras. De vochtigheid en de aanwezigheid van water vallen steeds meer op naarmate we het dichte laurierbos binnendringen.

Deze geplaveide weg is een oude verbindingsroute tussen de kust en het binnenland. Erjos is landelijker. Het is de  voormalige graanschuur van het eiland.

Het pad leidt verder naar Los Partidos de Franquis, een landelijke accommodatie in agrarisch gebied.

Afstand: 10km
Stijging / Daling: + 1175m / -25m
Duur: 5 uur

4 | Erjos - Samara (18km)

Klaar voor een nieuwe dag, vandaag ga je bergopwaarts naar de vulkanen die de laatste drie uitbarstingen op Tenerife hebben veroorzaakt.

Je begint met de Arenas Negras-vulkaan (1706), waarvan de uitbarsting fatale gevolgen had voor de stad en de haven van Garachico, gelegen aan de rand van de zee in het noordelijke deel van het eiland. Niet veel later passeer je de tweede vulkaan; Chinyero (1909) van de laatste vulkaanuitbarsting.

Je passeert het Corona Forestal Natuurpark. Onderweg zie je oude vulkanische kegels, terwijl je verder klimt naar de imposante vulkanen Teide en Pico Viejo die je in de verte al kunt zien.

Naast de Samara-vulkaan, met een prachtig uitzicht, ga je het Teide National Park binnen. Je steekt vele lavastromen over. Het levendige contrast van de donkere kleuren van de lava, het groen van het dennenbos, het blauw van de lucht en het wit van de wolken maken een einde aan de wandeling van vandaag op een hoogte van meer dan 2000 meter.

Transfer naar uw accommodatie in Vilaflor, het hoogstgelegen dorp van het eiland.

Afstand: 17.7km
Stijging / Daling: + 1100m / -150m
Duur: 7 uur

5 |Vilaflor - Parador (17km)

De route van vandaag volgt de Camino Real de Chasna, een oude route die het zuiden met het noorden van het eiland verbond via de top.

Het eerste deel van de route voert door het dennenbos dat een groot vermogen heeft getoond om bestand te zijn tegen branden. Je passeert enkele van de langstlevende pijnbomen van de Canarische Eilanden, zoals de Pino Padre.

Je wint geleidelijk aan hoogte en, tussen het dennenbos, opent het natuurlijke monument van Los Escurriales, nu in de volksmond bekend als Paisaje Lunar (Maanlandschap).

Al snel steek je de 2000m over, en betreed je het Teide National Park. De pijnbomen maken plaats voor meer vulkanisch landschap. De klim naar de top (2715m) van de Montaña de Guajara geeft een verbluffend uitzicht op het zuiden van Tenerife en het eiland Gran Canaria, bij helder weer. Dit is ongetwijfeld het beste uitzichtpunt op de majestueuze Teide, die je morgen zult beklimmen.

De Caldera del Teide, 16 kilometer in diameter, aan de voet van de vulkaan, is een waar mozaïek van lavatongen met verschillende vormen en rijke kleuren. Nadat je weer op krachten bent gekomen, begin je aan de afdaling naar de  Cañadas del Teide.

Je komt aan bij het hotel.  Neem de tijd om uit te rusten en op te laden in dit bijzondere landschap en onder de nachtelijke sterrenhemel.

Afstand: 16,9km
Stijging / Daling: +1575m / -800m 
Duur: 7 uur

6 | Parador -Altavista refugio El Teide (17km)

Vanochtend kun je in alle rust genieten van het ontbijt, de faciliteiten en de omgeving. De dag begint rond het middaguur.

Je verlaat de accommodatie en loopt langs de Pista de Siete Cañadas naar de Casas del Sanatorio en vandaar naar Montaña Blanca, genietend van een landschap, dat soms wel van een andere planeet lijkt.

Terwijl het Montaña Blanca-pad stijgt, biedt het geweldige uitzichten. Je loopt langs de Huevos del Teide, kolossale stenen afkomstig van de laatste uitbarsting van de Teide. Het pad klimt verder, zigzaggend tussen twee lavastromen. Vanaf 3.000m begint de vegetatie schaars te worden, evenals de zuurstof. De Altavista berghut verschijnt al snel. 

Afstand: 16,6km 
Stijging / Daling: +1350m / -225m 
Duur: 6 uur

7 | El Teide - Parador (12km)

Na een korte nacht vertrek je naar de hoogste top van Spanje om de magische zonsopgang mee te maken op 3715m hoogte boven de zeespiegel. Talloze kloven laten  gassen en zwavel vrij, een beetje warmte kan op deze hoogte nooit kwaad.

Je daalt af langs het pad dat leidt naar Pico Viejo (3134m), de tweede vulkanische top van het eiland, en van hier naar Roques de García. Je komt aan in het hotel. Gefeliciteerd! Je hebt de wandelweek volbracht! We hopen dat het zeer bevredigend en verrijkend is geweest! 

Afstand: 12,4km 
Stijging / Daling: +550m / -1675m 
Duur: 6 uur

8 | Einde van deze mooie wandelreis

Een transfer brengt je naar het vliegveld.

Translate »
Stuur makkelijk een Whatsapp