Het klimaat

Op De Canarische Eilanden

Het klimaat

Uitzonderingsgevallen zijn oostenwinden die zeer warme lucht uit de Sahara meenemen en de temperaturen op kunnen laten lopen tot boven de 40 graden. Deze wind wordt sirocco genoemd, indien het gepaard gaat met vele woestijnstof noemt men dit verschijnsel Calima. Je ziet dan vrijwel geen hand voor ogen en dat in combinatie met extreme hitte maakt het zeer onaangenaam. Zulke omstandigheden duren gelukkig nooit lang.

In de winter is het op de Canarische Eilanden vaak lenteachtig, hoewel slecht weer met veel wind en neerslag zeker tot de mogelijkheden behoren. Vooral als er boven West-Europa sterke hogedrukgebieden liggen zorgt dat tijdens de periode november tot en met februari geregeld voor veel regen en wind.

Droogte en bosbranden

In de zomerperiode is het vaak erg droog op grote delen van de Canarische Eilanden. Dit in combinatie met wind en warmte zijn een goede basis voor bosbranden. In de zomermaanden is in begroeide delen daarom altijd kans op bosbranden.

Winterzon

De bekende badplaatsen op de eilanden bieden uitstekende mogelijkheden voor een winterzon vakantie of om te overwinteren. Op veel plaatsen is het tijdens de wintermaanden het grootste deel van de tijd aangenaam weer met weinig neerslag. Hoewel het niet altijd strandweer is, is het zeker een van de beste plekken op een afstand van enkele uren vliegen waar je je zwembroek, bikini of badpak mee naartoe kan nemen.

Overlast door neerslag

Het regent niet zo vaak op de Canarische Eilanden, maar als het regent kan het flink raak zijn. Soms komen er berichten over wateroverlast als gevolg van heftige regenval. Als er sprake is van overlast als gevolg van regenval dan is het meestal in de noordelijke delen van de eilanden.

Eeuwige lente

Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura en de overige Canarische Eilanden zijn bekend om hun ‘eeuwige lente’, dit is ook een van de redenen waarom vakantiegangers hier al sinds de late jaren 50 vakantie vieren. Het klimaat op de Canarische Eilanden heeft er inderdaad voor gezorgd dat alle eilanden een grote toeristische ontwikkeling hebben doorgemaakt. De gemiddelde temperaturen liggen rond de 24 graden, dit heeft van de Canarische eilanden een zonvakantie bestemming gemaakt, waar men het hele jaar door naar toe kan reizen om te genieten van een heerlijke zomer-, herfst- of winterzonvakantie.

 

Onze ervaring

Lanzarote hebben wij gelopen met extreem koud weer voor het eiland. Een 8-daagse reis met veel regen. We liepen in een korte broek met trui en regenjas. Gemiddelde temperatuur tijdens het wandelen was 20 graden in december.

Fuertaventura hebben we gewandeld in oktober met een erg warme temperatuur. Zon, 30 graden. Een dag wat bewolking met een lokale bui.
De groepsreis was de eerste helft bewolkt met regen. Temperatuur was goed. Lopen in een korte broek!

Gran Canaria is gelopen in Januari. Niet koud, maar de noordkant en in de bergen was het extreem koud met veel regen. Aan de zuidkant van het gebergte was het aangenaam en zelfs warm.

Tenerife/La Gomera is gelopen in de zomer. Extreem warm in de maand Juli.

La Palma/El Hierro La Palma is gelopen in Juni met erg warm weer. El Hierro in het najaar. Warm in het zuiden, koel in het noorden. Korte broek kan gewoon aan.

Lees mijn blog

Ik schrijf graag over mijn ervaringen tijdens het wandelen.

Algemeen

The Beauty of La Palma

The Beauty of La Palma Ondanks dat het mij twee jaar geleden tegenviel op La Palma, zeg ik nu…wat a Beautiful Island! Elk huisje heeft

Read More »
Algemeen

“Back on Track”

Afgelopen maanden zijn wij en de camper even in Nederland geweest om ook de camper wat op te knappen, lekker genieten van het goede weer,

Read More »
Translate »
Stuur makkelijk een Whatsapp