Ruim drie duizend euro voor onderzoek naar schaamlipkanker

Ruim drie duizend euro voor onderzoek naar schaamlipkanker


11 JANUARI 2019
Jeanne van den Reek (53) uit Helmond liep deze zomer in twaalf dagen het Canarische eiland Fuerteventura over om geld in te zamelen voor het Catharina Onderzoeksfonds. Met haar wandeltocht wilde ze aandacht vragen voor vulvakanker (schaamlipkanker). Gisteren overhandigde ze een cheque van 3084 euro aan haar specialist gynaecoloog-oncoloog dr. Jurgen Piek.

Jeanne is inmiddels kankervrij, maar de operaties hebben letterlijk en figuurlijk diepe wonden geslagen in het leven van de Helmondse. “Onderzoek naar deze zeldzame vorm van kanker is zo belangrijk. Ik heb er alle vertrouwen in dat dr. Piek het gedoneerde geld omzet in nieuwe kennis; daar kunnen vrouwen na mij alleen maar voordeel bij hebben”, zegt ze.

‘Schaamstreek’

Schaamlipkanker is een zeldzame vorm van kanker, waar in Nederland jaarlijks 400 vrouwen door worden getroffen. Piek: “Het is een vorm van kanker die letterlijk en figuurlijk nog altijd in de ‘schaamstreek’ zit. Deze vorm van kanker is niet alleen onbekend; ook de ingrijpende gevolgen worden onderschat. Jeanne is altijd heel open geweest en met alle aandacht die ze heeft gekregen met haar wandeltocht een belangrijke bijdrage geleverd om dit taboe te doorbreken. Jaarlijks sterven 100 vrouwen aan de gevolgen van schaamlipkanker en dit zijn niet alleen meer vrouwen van boven de zeventig, steeds vaker treft het jongere vrouwen. Daarom is onderzoek doen naar deze vorm van kanker zo ontzettend belangrijk.”

OCT-apparaat

Het opgehaalde bedrag gaat naar een specifiek onderzoek. Samen met de TU/e gaat Piek met behulp van een OCT-apparaat (Optical Coherence Tomography), een soort scanapparaat, verdachte huidplekken in de schaamstreek onderzoeken die kunnen duiden op kanker. “We hopen op deze manier in de toekomst sneller een diagnose te kunnen stellen of het gewone plekken zijn, een voorstadium van kanker of daadwerkelijk al een tumor is. Als de resultaten goed zijn, zijn biopten in de toekomst misschien niet meer nodig. Deze zijn namelijk ontzettend pijnlijk voor de vrouw”, legt Piek uit.

Jeanne

Jeanne

Oprichtster Canary-Hiking

Astrid

Astrid

Organizing Canary-Hiking

Geef een reactie

Over mij

Hi, ik ben Jeanne. Ik ben een actief persoon, altijd vol ideeën en sportief in hardlopen, fietsen, wandelen en hiken! Mijn hart ligt op de Canarische Eilanden.

Ik hoop van harte dat ik mensen kan laten genieten. Kijk gerust rond op de site, en lees de blogs van de verschillende avonturen op de Canarische Eilanden.

Translate »